- Cratima
Cea mai recenta descoperire in tehnologia tastaturilor este introducerea unui buton care are pe el 2 linii orizontale, una din ele fiind denumita in popor cratima. Conform dexonline, cratima este un semn grafic (-) folosit pentru a lega doua sau mai multe cuvinte care se pronunta ?mpreuna, pentru a desparti cuvintele ?n silabe etc. Ea se foloseste cam asa:
* El s-a dus acasa.
* L-am vazut pe strada. etc., cratima fiind folosita pentru a desparti pronumele de verb. In acest caz puteti verifica daca ati pus cratima corect facand abstractie de ce e dinainte de cratima. Daca suna corect, e bine. Daca nu, nu.
Exemplu:
"s-a dus" -> "a dus" (corect)
"la-m vazut" -> "m vazut" (gresit)
Utilizarea cratimei in cuvinte omofone precum "dati" si "da-ti":
Trebuie sa dati 2 examene. (voi dati)
Da-ti singur seama de consecinte. (desi suna fortat, ideea este de "da-ti tie seama")
Concluzie:
verb + "ti" in cazul persoanei a doua plural
verb + "-ti" in cazul in care actiunea se refera la acel "tie"
- Verbul "a intra" nu are forma de persoana a doua singular "intrii", ci pur si simplu "intri". Se scriu cu 2 i verbele care in forma de infinitiv au un "i" spre sfarsitul cuvantului. Exemplu: a scrie -> tu scrii, a veni -> tu vii
- In limba romana inca nu au fost acceptate formele "sh", "tz", "k". E mai usor de scris "s" in loc de "sh", "t" in loc de "tz" etc. si mai elegant.
- Punctele de suspensie nu sunt singurele semne de punctuatie, iar cand sunt folosite se folosesc doar 3 si nu 100. Mai exista virgule, puncte la finalul propozitiei, punct si virgula si alte hieroglife uitate de lume. Ideile se pot organiza in fraze si propozitii delimitate cu semne de punctuatie corespunzatoare. Arata mult mai bine decat un text scris cap coada ca un meci comentat de Ilie Dobre.
Numai/Nu mai
Se scrie NUMAI atunci cand el are sensul de "doar": Mai am numai 10 lei.
Se scrie NU MAI atunci cand se neaga un verb: Nu mai merg la plaja.
DECAT
Se foloseste fie la inceputul propozitiei (Decat sa ma duc la scoala mai bine ma duc la baut), fie cand este precedat de cuvantul "nu" (Nu am decat 3 zile pana la examen).
O exprimare de genul "Am decat 3 zile pana la examen", desi este des intalnita, suna oribil.
nea si ne-a
NEA
Nea Ion e vecin cu mine.
Fulgul de nea ...
NE-A
La examen ne-a cazut varianta cu numarul zece. ( Ne=noua; a=verb auxiliar care ajuta la formarea verbului la timpul perfect compus "a cazut" )
mie si mi-e
Mie imi place scoala.
Mi-e lene sa merg la scoala. ( Mi=mie; e= forma "este" a verbului "a fi" )
sau si s-au
Alb sau negru. ( atunci cand poate fi inlocuit cu ori )
Ei s-au intalnit in parc.
sa si s-a
Mama sa. ( atunci cand poate fi inlocuit cu a lui / a ei )
Ion s-a dus in parc.
Acest continut nu ne apartine.